Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Homemade tomato sause / Σπιτική σάλτσα ντομάτας






                                                                                via 


Μπορούμε  να ετοιμάσουμε σάλτσα σε βάζα που θα κρατήσει όλο το χειμώνα. Ασύγκριτα καλύτερη από την αγοραστή και φυσικά άπειρα υγιεινότερη, μια που δεν έχει κανενός είδους συντηρητικό!





~Κάθε κιλό ντομάτας δίνει περίπου 250-300 γρ. σάλτσας~

 Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
Ντομάτες, αλάτι και ζάχαρη και φυσικά βάζα με καπάκι.


Πως θα την φτιάξουμε:
~Κατ' αρχήν αποστειρώνουμε τα βάζα: Τα ξεπλένουμε με καυτό νερό, στρώνουμε καθαρή πετσέτα στην σχάρα του φούρνου, τοποθετούμε τα βάζα επάνω ανάποδα και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 100 βαθμούς.
10 λεπτά πριν σβήσουμε τον φούρνο, βάζουμε και τα καπάκια να αποστειρωθούν κι αυτά
~Πλένουμε καλά τις ντομάτες και αφαιρούμε τα κοτσάνια και όση από τη φλούδα είναι ζαρωμένη ή ιδιαίτερα σκληρή. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, πετώντας όσο περισσότερα σπόρια μπορούμε.
~Ρίχνουμε την ντομάτα σε μεγάλη κατσαρόλα και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να βράσει για 45-60 λεπτά περίπου, ανακατεύντας πότε-πότε για να μην κολλήσει.
~Προσθέτουμε αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Μόλις η σάλτσα πήξει σβήνουμε τη φωτιά και όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα την πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός (ράβδος). Εναλλακτικά, την ρίχνουμε λίγη-λίγη στο μούλτι, αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο (και λερώνουμε περισσότερα σκεύη!)  
~Με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιώντας πετσέτα για να τα κρατήσουμε, γεμίζουμε αμέσως τα καυτά βάζα μέχρι επάνω με την καυτή σάλτσα, τα βιδώνουμε ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν και κατόπιν τα φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τελειώσει



Θα την χρησιμοποιήσουμε σε κοκκινιστά κρέατα, ζυμαρικά, λαδερά, πίτσες!



                                                          



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου